Actueel

Investeren in duurzame energie biedt kansen voor innovatie en nieuwe arbeidsplaatsen


De landelijke SER gaat een breed gedragen Energieakkoord voor duurzame groei opstellen. Volgens de SER is er in Nederland behoefte aan een consistent en coherent Rijksbeleid op het gebied van energie en klimaat. De SER streeft ernaar om dit Energieakkoord nog voor de zomer aan het Kabinet te presenteren. De SER heeft de provinciale SER'en gevraagd om onderwerpen te benoemen waarvan zij gezamenlijk van mening zijn dat deze in het Energieakkoord aan de orde dienen te komen.

 

In het advies van de provinciale SER'en, dat eind januari aan de SER is uitgebracht, staat een aantal concrete aanbevelingen:

  1. Combineer in het Energiebeleid van het Rijk voor de komende decennia doelstellingen op het gebied van energiebesparing, van CO2-reductie en van duurzaamheid met economische doelstellingen als werkgelegenheid en innovatie.
  2. Zoek als Rijk de samenwerking met de regio's. Op het gebied van duurzame energie-opwekking en energiebesparing gebeurt er in de verschillende regio's al heel veel. Sluit daar als Rijk zoveel mogelijk bij aan.
  3. Om duidelijk te maken wat er in de regio's allemaal gebeurt is per regio aangegeven welke concrete projecten en ontwikkelingen er spelen.


In het advies wordt ook ingegaan op een aantal thema's en onderwerpen die in Zeeland kansrijk zijn, zoals hernieuwbare energie uit wind (op zee), uit water en uit biomassa. Naast deze duurzame vormen van energieopwekking wil Zeeland ook op het gebied van energiebesparing een voortrekkersrol vervullen. Grote projecten zoals de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen en het nieuwe ziekenhuis bij Middelburg zullen energieneutraal uitgevoerd gaan worden. Ook het gebruik van restwarmte uit het Sloegebied en de Kanaalzone draagt bij aan energiebesparing.