SER-Zeeland

Advies over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Zeeland


SER-Zeeland ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) als een belangrijke mogelijkheid voor (meer) duurzame economische groei in Zeeland. Het stimuleren van mvo moet daarom meer zijn dan een doel op zich of een trendy luxe.
SER-Zeeland juicht het toe als de Provincie Zeeland structurele initiatieven ontplooit om het mvo binnen het Zeeuwse bedrijfsleven te bevorderen. Of een ondernemer mvo daadwerkelijk toepast is volgens SER-Zeeland een zaak van de ondernemer. Daarbij helpt het als mvo-maatregelen voor een ondernemer op termijn ook bijdragen aan betere bedrijfsresultaten. Gelet op het bovenstaande dient de rol van de provincie er vooral één te zijn van enthousiasmeren, bewust maken, faciliteren en voorwaarden scheppen. Volgens SER-Zeeland is er nu meer behoefte aan uivoering van vastgesteld beleid dan aan de ontwikkeling van nieuw beleid en nieuwe visies.

Pagina 1 van 19  > >>

11 april 2022
Het faciliteren van het hybride werken door de Rijksoverheid draagt bij aan een betere spreiding van wonen en werken over Nederland. Enerzijds zal dit leiden tot minder druk en congestie in de Randstad, anderzijds zorgt het voor een boost van de vitaliteit en leefbaarheid van de gebieden buiten de Randstad. Vooral regio’s met een krimpende bevolkingsomvang kunnen profijt trekken van het meer hybride werken. Daarvoor is wel nodig dat er in deze gebieden onder andere (meer) woningen gebouwd kunnen gaan worden, die aansluiten bij de woonwensen van deze nieuwkomers. Dat is één van de adviezen van de regionale SER’en van Noord-Brabant, Noord-Nederland, Overijssel en Zeeland in een brief van begin dit jaar aan de landelijke SER.
23 december 2020

In de concept-Zeeuwse Omgevingsvisie 2021 is er veel aandacht voor de woningvoorraad. Daarbij gaat het vooral om het toekomstbestendig en CO2-neutraal maken van de bestaande Zeeuwse woningen. Dat is op zich begrijpelijk, omdat Zeeland beschikt over een relatief verouderd woningbestand, dat nog onvoldoende geïsoleerd is en vaak niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet. Omdat de Provincie Zeeland echter uitgaat van een maar zeer beperkte bevolkingsgroei in de komende jaren, krijgt groei van het aantal woningen een (te) lage prioriteit. SER-Zeeland roept de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten daarom op om meer ambitie te tonen, een actief woningbouwbeleid te voeren en meer woningen te bouwen.