SER-Zeeland

Ontvangst delegatie SER St. Maarten


Op verzoek van de landelijke SER is SER-Zeeland op woensdag 23 mei jl. gastheer geweest voor een delegatie van SER St. Maarten. Deze delegatie bestond uit een viertal leden, waaronder de voorzitter, de heer Rene Richardson.

ER St.Maarten is opgericht in 2010, toen St. Maarten zich afsplitste van de Nederlandse Antillen en een zelfstandig land binnen het Koninkrijk werd. Doelstelling van het werkbezoek aan Nederland en aan Zeeland voor de SER St. Maarten was om adviezen en informatie te verzamelen, waar mee zij de kwaliteit van haar werk ten behoeve van het Kabinet en de Staten van St. Maarten verder kan verbeteren. De economie van St. Maarten is zeer sterk gericht op het toerisme, waarbij de Amerikaanse toerist sterk vertegenwoordigd is. Men is op zoek naar een verbreding van de economische structuur om minder afhankelijk te zijn van het toerisme. Gelet op de economische situatie staat deze sector nu onder druk.
Door de vertegenwoordigers van SER-Zeeland is, naast een presentatie van de Zeeuwse economie en bedrijfsleven, ook een toelichting gegeven op doelstelling, werkwijze en samenstelling van SER-Zeeland.
Het werkbezoek aan Zeeland werd afgesloten met een bezichtiging van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Overstromingen en stormen zijn natuurverschijnselen waarmee de (in totaal 75.000 inwoners) van St. Maarten met de regelmaat van de klok geconfronteerd worden.   


De voorzitter van SER St. Maarten overhandigt een brochure over het werk van SER St. Maarten aan Luit Ezinga, voorzitter SER-Zeeland.

Pagina 1 van 19  > >>

11 april 2022
Het faciliteren van het hybride werken door de Rijksoverheid draagt bij aan een betere spreiding van wonen en werken over Nederland. Enerzijds zal dit leiden tot minder druk en congestie in de Randstad, anderzijds zorgt het voor een boost van de vitaliteit en leefbaarheid van de gebieden buiten de Randstad. Vooral regio’s met een krimpende bevolkingsomvang kunnen profijt trekken van het meer hybride werken. Daarvoor is wel nodig dat er in deze gebieden onder andere (meer) woningen gebouwd kunnen gaan worden, die aansluiten bij de woonwensen van deze nieuwkomers. Dat is één van de adviezen van de regionale SER’en van Noord-Brabant, Noord-Nederland, Overijssel en Zeeland in een brief van begin dit jaar aan de landelijke SER.
23 december 2020

In de concept-Zeeuwse Omgevingsvisie 2021 is er veel aandacht voor de woningvoorraad. Daarbij gaat het vooral om het toekomstbestendig en CO2-neutraal maken van de bestaande Zeeuwse woningen. Dat is op zich begrijpelijk, omdat Zeeland beschikt over een relatief verouderd woningbestand, dat nog onvoldoende geïsoleerd is en vaak niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet. Omdat de Provincie Zeeland echter uitgaat van een maar zeer beperkte bevolkingsgroei in de komende jaren, krijgt groei van het aantal woningen een (te) lage prioriteit. SER-Zeeland roept de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten daarom op om meer ambitie te tonen, een actief woningbouwbeleid te voeren en meer woningen te bouwen.