SER-Zeeland

Advies inzake (meer) afstemming arbeidsmarktbeleid in Zeeland


Steeds meer Zeeuwen verliezen hun baan en zijn op zoek naar een nieuwe werkgever.  Terwijl de werkloosheid snel toeneemt, worden tegelijkertijd de budgetten van het Rijk om te bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt steeds kleiner. SER-Zeeland roept alle stakeholders in Zeeland op om de handen meer ineen te slaan en alle zeilen bij te zetten om de werkloosheid terug te dringen. Dat zijn vooral de gemeenten, de Provincie Zeeland, de werkgevers- en werknemersorganisaties, het UWV en de onderwijsinstellingen.

Dat schrijft SER-Zeeland in een brief aan onder andere de Colleges van B & W en aan het Dagelijks Bestuur van de Provincie Zeeland.  Het beleid op het gebied van de arbeidsmarkt is in Zeeland nog teveel versnipperd en er wordt tussen de stakeholders nog onvoldoende afgestemd. De tijd van een lokale arbeidsmarkt is allang voorbij. Door de toegenomen mobiliteit zijn werknemers bereid  grotere afstanden te reizen voor een geschikte baan. Het is veel effectiever om Zeeland te beschouwen als één arbeidsmarkt.

Meer samenwerking leidt er daarom toe dat er meer werkzoekenden op een passende functie kunnen worden geplaatst en dat er meer vacatures kunnen worden ingevuld. Voorbeelden elders in ons land tonen de voordelen van samenwerking duidelijk aan. SER-Zeeland is er voorstander van dat, gelet op de schaal van Zeeland, samenwerking op provinciaal niveau de voorkeur heeft.

Elk initiatieven dat bijdraagt aan een betere samenwerking tussen de betrokken organisaties en overheden op het gebied van de arbeidsmarkt wordt toegejuicht. De in SER-Zeeland vertegenwoordigde werkgevers- en werknemersorganisaties willen zich hiervoor sterk maken.

Pagina 1 van 19  > >>

11 april 2022
Het faciliteren van het hybride werken door de Rijksoverheid draagt bij aan een betere spreiding van wonen en werken over Nederland. Enerzijds zal dit leiden tot minder druk en congestie in de Randstad, anderzijds zorgt het voor een boost van de vitaliteit en leefbaarheid van de gebieden buiten de Randstad. Vooral regio’s met een krimpende bevolkingsomvang kunnen profijt trekken van het meer hybride werken. Daarvoor is wel nodig dat er in deze gebieden onder andere (meer) woningen gebouwd kunnen gaan worden, die aansluiten bij de woonwensen van deze nieuwkomers. Dat is één van de adviezen van de regionale SER’en van Noord-Brabant, Noord-Nederland, Overijssel en Zeeland in een brief van begin dit jaar aan de landelijke SER.
23 december 2020

In de concept-Zeeuwse Omgevingsvisie 2021 is er veel aandacht voor de woningvoorraad. Daarbij gaat het vooral om het toekomstbestendig en CO2-neutraal maken van de bestaande Zeeuwse woningen. Dat is op zich begrijpelijk, omdat Zeeland beschikt over een relatief verouderd woningbestand, dat nog onvoldoende geïsoleerd is en vaak niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voldoet. Omdat de Provincie Zeeland echter uitgaat van een maar zeer beperkte bevolkingsgroei in de komende jaren, krijgt groei van het aantal woningen een (te) lage prioriteit. SER-Zeeland roept de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten daarom op om meer ambitie te tonen, een actief woningbouwbeleid te voeren en meer woningen te bouwen.