Actueel

Advies inzake nota Economische Agenda 2013 - 2016 (20 augustus 2012)


SER-Zeeland staat positief ten opzichte van de plannen van het College van Gedeputeerde Staten om de Zeeuwse economie te versterken. Vooral het uitvoeringsgerichte karakter van de nota spreekt SER-Zeeland aan. Het dagelijks provinciebestuur wil de "economische ontwikkeling, groei en innovatie" stimuleren door het aanjagen van een aantal zogenaamde business cases.

Van een business case is pas sprake als het belang ervan door het bedrijfsleven wordt onderschreven en als het bedrijfsleven er ook financiëel aan bijdraagt. SER-Zeeland adviseert om de beperkt beschikbare budgetten niet te versnipperen over een groot aantal business cases, maar juist te focussen op een beperkt aantal projecten. Daarbij zou vooral gekeken dienen te worden naar het te verwachten economisch en maatschappelijk rendement van projecten als belangrijk criterium om hieraan capaciteit, aandacht en geld beschikbaar te stellen. SER-Zeeland doet ook de suggestie om de provinciale middelen in te zetten als financiële hefboom voor nationale en Europese subsidies. Op die manier is er nog meer geld beschikbaar om de economische ontwikkeling van Zeeland te stimuleren.

In het advies gaat SER-Zeeland ook in op de Zeeuwse arbeidsmarkt, die in de komende jaren met tal van veranderingen te maken zal hebben. De verwachting is dat de beroepsbevolking zal krimpen in omvang en zal vergrijzen, terwijl de vraag naar arbeidskrachten zal toenemen, bijvoorbeeld in de zorgsector. Ook het gevraagde opleidingsniveau zal veranderen. Hoe kunnen de ontwikkelingen op het gebied van vraag en aanbod van arbeidskrachten beter op elkaar aansluiten? SER-Zeeland vindt dat de verschillende aspecten van de Zeeuwse arbeidsmarkt er in de nota Economische Agenda wat bekaaid afkomen. Er is meer zicht nodig op de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de Zeeuwse arbeidsmarkt ten behoeve van een gericht arbeidsmarktbeleid. Een arbeidsmarktbeleid dat bij voorkeur op provinciale leest is geschoeid. SER-Zeeland roept de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten op tot meer samenwerking op het terrein van het arbeidsmarkt.

Ook vraagt SER-Zeeland voldoende aandacht voor fysieke ruimte om te ondernemen. Voor de economische ontwikkeling, groei en innovatie is het belangrijk dat de overheden (gemeenten en provincie) zorgen dat er voldoende ruimte aanwezig is voor ondernemers die willen ontwikkelen en groeien. Dat geldt in ieder geval voor bedrijventerreinen, kantoorlocaties en recreatieterreinen. Omdat planologische procedures vaak erg stroperig zijn en dus lang duren dienen plannen voor nieuwe bedrijfsruimte tijdig ontwikkeld worden. SER-Zeeland verwacht van de Provincie Zeeland dat zij zorgt dat gemeenten hun plannen goed op elkaar afstemmen.